Vürtspipar ehk Jamaika pipar, mahe, 50g
Vürtspipart kasutatakse nii magusate kui soolaste roogade maitsestamiseks, eriti erinevates jõuluroogades. Vürtspipart kasutatakse kõige rohkem just araabia, ladina-ameerika ja kagu-aasia roogades.
Koostis: Vürtspipar*. *=mahepõllumajandusest
Kasutatakse uluki-, linnu-, sea- ja jäneseliha, hapukapsa, pasteedi, marinaadide, täidisete, vorstide, kapsatoitude ja puljongi maitsestamiseks.
Koriander on tervislik vürts, mis on mitmete vürtsisegude, marinaadide, tšillikastmete, kastmete, suppide ja karri ühine koostisosa ning sobib hästi sibulate, paprika, tomati ja kartuliga.
Ajowani seemneid ehk karusköömneid kasutatakse enamasti India köögis. Selle intensiivselt ürdine tüümiani maitse sobib eriti hästi tärkliserikaste toitude, näiteks soolaste küpsetiste või leiva sisse. Alustuseks prae seemneid õlis, et vabastada nende pähkline maitse ja seejärel lisa seemneid karridele, kartuli- või köögiviljaroogadele. Tugevama maitse saamiseks purusta seemned enne kasutamist uhmris. Karusköömned on suurepärane lisand taimetoidu maitsestamiseks. Ajowani seemned sobivad hästi tamarindi, koriandri, köömne ja apteegitilliga.