PORT ARTUR 1, PÄRNU

Oleme avatud:

   E-L 10-20, P 10-18  

  Alates 40€ on Eesti-sisene transport Smartpost pakiautomaati tasuta  

3 põhjust, miks eelistada vahel kohvi asemel matchat

3 põhjust, miks eelistada vahel kohvi asemel matchat


Matcha on Jaapanist pärinev sajanditevanune kofeiini sisaldav ergutav jook, mida saadakse pulbriks jahvatatud rohelise tee lehtedest. Kui rohelise tee puhul tarbitakse teelehe tõmmist, siis matcha puhul juuakse lehed pulbrina tervenisti sisse. Nii omandatakse maksimaalselt palju rohelises tees leiduvaid toitaineid - kontsentreeritud kujul. 

3 peamist põhjust, miks matchat juua

1. Matcha ergutab, tekitamata ärevustunnet

Nagu kohv, sisaldab ka matcha kofeiini ja annab energiat. Kohvi ja matcha erinevuseks on aga see, et viimases sisalduv väärtuslik aminohape L-Teaniin pikendab kofeiini imendumise kiirust. See tähendab, et südant puperdama ajava lühikese energialaksu asemel annab matcha ühtlast turgutust tervelt 6 tunni jooksul. Matcha joomine ergutab, parandab keskendumisvõimet, mälu ja meeleolu. Budistlikud mungad ja Hiina taoistid on matchat juba sajandeid mediteerimisel kasutatud, kuna see hoiab ärkvel ja aitab mõtteid fokusseerida, tekitades samas ka meeldiva rahuliku tunde. 

2. See puhastab keha ja põletab kaloreid

Matcha kiirendab ainevahetust ja soodustab rasvade põletamist. See väljutab kehast jääkaineid ja toksiine ning soodustab täiskõhutunnet, toetades kaalulangust. Keha puhastamiseks ja kaalu langetamiseks tuleks matchat juua regulaarselt (parimaks tulemuseks hommikuti või enne füüsiliselt aktiivset ajaperioodi).

3. Matcha on nii tervislik, et seda nimetatakse supertoiduks

Matcha sisaldab erakordselt palju antioksüdante: tervelt 10x rohkem kui tass rohelist teed, 17x rohkem kui mustikad ja 60x rohkem kui spinat. Antioksüdandid on ühendid, mis hoiavad immuunsuse tugevana. Need kaitsevad organismi vabade radikaalide ning haiguste eest, olles põletiku-, vähi- ja viirusevastase toimega ning pidurdades vananemisprotsesse. Matcha sisaldab ohtralt klorofülli, aminohappeid, mineraalaineid (tsinki, magneesiumi, rauda, kaltsiumi, kaaliumi), vitamiine (A-, B-, ja C-, E-), flavonoide, karotenoide ja proteiini. Selle tarbimine parandab seedimist, tasandab vererõhu kõikumisi ja alandab halva kolesterooli taset.

Matcha valmistamine

Traditsiooniline matcha:

Vala 1.5g matcha pulbrile (1 tasane teelusikatäis) natuke kuuma (u 80°C) vett. Vispelda segu lõdva randmega, kuid tugevalt, M-kujuliste liigutustega. Lisa ülejäänud vesi (kokku 200-250ml) ja vispelda veel (kokku u 20 sekundit).

Kõige parem on kasutada Jaapani teetseremooniast tuntud käsitööna valmistatud peent bambusvisplit (chasen), mis aitab saavutada imelise rohelise vahu. Jaapanipärase teetseremoonia juurde kuuluvad tegelikult ka matcha kauss ja bambuslusikas.

Kõige kiirem matcha valmistamise viis:

Pane matcha pulber ja kuum vesi termospudelisse ning raputa 10 sekundit!

Või siis kasuta hoopis sooja või külma piima või mahla. Eriti mugav on võtta Moya matcha termospudel, mis sobib nii matcha kui ka teiste kuumade ja külmade jookide valmistamiseks. Termos on valmistatud kahekordsest borosilikaatklaasist, selle kork bambusest, tihend silikoonist ning sõel roostevabast terasest. 

Matcha latte:

Pane tassi 1 tl matchat ja lisa 100ml kuuma vett. Vispelda umbes 30 sekundit. Lisa 1tl agaavisiirupit, vahtrasiirupit või mett. Lisa tassi kuumutatud piima ja vispelda veel. Eriti maitsva joogi saad, kui kasutad piimavahustajat. Tavalise piima asemel võid kasutada riisi-, soja- või kaerapiima.  

Matcha erinevad variandid

Parimaks matcha päritolukohaks peetakse Uji piirkonda Kyotos, Jaapanis. Just seal on matcha jaoks mõeldud kõrgeima kvaliteedi rohelist teed kasvatatud juba üle 800 aasta. Kasvukoha muudavad eriliseks erakordselt viljakad mullad, puhas vesi, mägedest tulenev päikesevari ja sage udu. Mida varasema korje noortest lehtedest on matcha valmistatud, seda kvaliteetsem ja maitsvam see on. Kindlasti tasub eelistada orgaanilist matchat, mis on kasvatatud kemikaalideta ning pakatab toitainetest. 

Meie valikus on kolme Moya orgaanilist Uji piirkonna matchat: 

Daily matcha on soodsaima hinnaga variant, mis sobib näiteks küpsetiste maitsestamiseks ja kaunistamiseks.
Traditional on parima hinna-kvaliteedi suhtega, sobides hästi igapäevaseks joomiseks.
Premium on kõrgeima kvaliteedi ja pehmeima vahuga tee, mida saadakse noorimatest lehtedest. Sobib samuti igapäevaseks joomiseks või siis meditatiivse teetseremoonia läbiviimiseks.

Siit leiad laia matcha teede, tarvikute ja komplektide valiku 
itsbio it's bio matcha mahe orgaaniline matcha roheline tee kohvi asemel kofeiin looduslik kohv moya